ساخت قطار شهری در ایران نخستین بار در سال ۱۳۳۸ خورسیدی مطرح شد و با راهاندازی مترو، بین تهران و کرج در سال ۱۳۷۷ خورشیدی برای نخستین بار مورد استفاده قرار گرفت. سپس مشهد در ۱۳۸۹، شیراز در ۱۳۹۳، اصفهان و تبریز در ۱۳۹۴ به قطار شهری رسیدند. خط یک مشهد به سبک قطار سبک شهری (LRT) ساخته شد، در نتیجه شیراز عملاً دومین شهر دارای مترو سنگین در ایران است.(ویکی پدیا)
نشریه الکترونیک جهان گردش– هر شهری برای پیشرفت و همگام بودن با سرعت سرسام آور دیگر شهرهای بزرگ جهان نیاز به تامین امکانات و فناوری های جدید در خود دارد. مترو یکی از همین امکانات است که امروزه در تهران و دیگر شهرهای ایران تعبیه شده است. مترو یکی از سیستم های حمل و نقل شهری است که با قرارگیری بخش زیادی از آن زیر زمین، باعث کاهش ترافیک و تسهیل در حمل و نقل مردم در کلان شهرها می شود. متروی تهران اولین شبکه حمل و نقل مترو در ایران است که در سال ۱۳۷۷ رسما در تهران فعالیتش را آغاز کرده است. به نظرتان در حال حاضر چند شهر ایران دارای مترو هستند و چه شهرهایی در آینده نزدیک مجهز به سیستم حمل و نقل مترو می شوند؟ در ادامه با الی گشت همراه باشید تا در این مورد بیشتر صحبت کنیم.
مترو در ایران
هر شهری برای پیشرفت و همگام بودن با سرعت سرسام آور دیگر شهرهای بزرگ جهان نیاز به تامین امکانات و فناوری های جدید در خود دارد. مترو یکی از همین امکانات است که امروزه در تهران و دیگر شهرهای ایران تعبیه شده است. مترو یکی از سیستم های حمل و نقل شهری است که با قرارگیری بخش زیادی از آن زیر زمین، باعث کاهش ترافیک و تسهیل در حمل و نقل مردم در کلان شهرها می شود. متروی تهران اولین شبکه حمل و نقل مترو در ایران است که در سال ۱۳۷۷ رسما در تهران فعالیتش را آغاز کرده است. به نظرتان در حال حاضر چند شهر ایران دارای مترو هستند و چه شهرهایی در آینده نزدیک مجهز به سیستم حمل و نقل مترو می شوند؟
در حال حاضر چند شهر ایران مترو دارند؟
متروی تهران اولین شبکه مترو ایران بود که در پایتخت راه افتاد. پس از آن شبکه مترو در شهرهای مشهد، شیراز، اصفهان و تبریز به راه افتاد و این شهرها هم مجهز به سیستم حمل و نقل مترو شدند. به این ترتیب در حال حاضر ۵ شهر بزرگ ایران دارای خطوط حمل و نقل مترو هستند و طبق پیش بینی ها قرار است در آینده ای نزدیک ۴ شهر دیگر هم به این لیست اضافه شوند و شمار شهرهای دارای مترو در ایران به ۹ عدد برسد.
خطوط در دست بهره برداری در تهران در حال حاضر ۲۰۵ کیلومتر، در مشهد ۳۴ کیلومتر، در شیراز ۲۴.۵ کیلومتر، در اصفهان ۲۰۲ کیلومتر و در تبریز ۱۰۵ کیلومتر است. شهرهای کرج، اهواز، قم و کرمانشاه ۴ شهری هستند که طبق پیش بینی ها به جمع شهرهای دارای مترو در ایران می پیوندند.
در مورد تعداد ایستگاه های در حال بهره برداری هم به ترتیب در تهران ۱۰۹ ایستگاه، در مشهد ۳۳ ایستگاه، در شیراز ۲۰ ایستگاه، در اصفهان ۲۰ ایستگاه و در تبریز ۱۱ ایستگاه در حال فعالیت هستند. یکی از شاخصه های اصلی هر جهانشهری مانند تهران، اصفهان و تبریز داشتن چنین وسایل نقلیه پر سرعت است که البته باید با رشد روزافزون قدرت آن ها بیش تر و جلوگیری از وسایل نقلیه شخصی جدی تر شود.
از لحاظ تعداد جابجایی مسافر هم مترو تهران با جابجایی ۷۳۰ میلیون مسافر در رتبه اول قرار می گیرد. پس از آن مترو مشهد با ۴۷ میلیون مسافر، مترو شیراز با ۱۸ میلیون مسافر، مترو اصفهان با ۱۸ میلیون و متروی تبریز با ۱۱ میلیون جابجایی مسافر در رده های بعدی قرار می گیرند.
بر اساس گزارش منتشر شده، تا سال ۱۴۰۲ خطوط قابل اضافه به این شهرها به ترتیب زیر هستند: شهر تهران ۱۰۶ کیلومتر، مشهد ۳۳ کیلومتر، شیراز ۱۵ کیلومتر، اصفهان ۲۴ کیلومتر، تبریز ۲۹ کیلومتر، کرج ۲۷ کیلومتر، اهواز ۲۲.۷ کیلومتر، قم ۱۹.۶ کیلومتر، کرمانشاه ۱۳ کیلومتر و مجموع خطوط قابل اضافه به شبکه مترو در ایران ۲۸۹.۳ کیلومتر خواهد بود.
مترو تهران
شبکه مترو تهران به طور رسمی از سال ۱۳۷۷ فعالیت خود را آغاز کرد. در آن زمان ابتدا خط ۵ مترو که بین تهران و کرج حرکت می کرد راه اندازی شد. مترو تهران در حال حاضر دارای ۵ خط اصلی و درون شهری است که با ارقام ۱-۲-۳-۴-۷ مشخص می شوند و یک خط دیگر (خط ۵) به صورت برون شهری و بین تهران و کرج و فرودگاه امام خمینی فعالیت می کند. متروی تهران دارای بیش از ۱۰۰۰ واگن فعال است که روزانه به طور متوسط بیش از ۳ میلیون مسافر را جابجا می کنند. همین موضوع باعث شده تا مترو تهران در بین ۱۰ شبکه مترو پرتردد در جهان قرار بگیرد.
در حال حاضر خطوط مورد بهره برداری تهران ۲۰۵ کیلومتر است که ۱۰۹ ایستگاه را در بر می گیرد. تعداد واگن های موجود و فعال مترو تهران ۱۴۳۸ واگن هستند که سالانه ۷۳۰ میلیون مسافر را جابجا می کنند. پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۲ تعداد واگن های مورد نیاز مترو تهران ۱۰۵۰ عدد باشد و تعداد سفرهای شبکه مترو تهران را سالانه ۵۱۳ میلیون اضافه کند.
مترو مشهد
مشهد، اولین شهر مذهبی ایران است و یکی از شهرهایی است که می بایست به واسطه میلیون ها زائری که میهمان می کند از مزایای حمل و نقل بروز تری بهره مند شود. از این رو، مترو به شهر مشهد هم راه پیدا کرده است. مترو مشهد به مجموعه قطار شهری در کلانشهر مشهد گفته می شود و بعد از تهران، دومین مترو در ایران بود که به بهره برداری رسید. فاز اول خط شماره ۱ مترو مشهد در سال ۱۳۹۸ به طور رسمی و با طول ۱۹ کیلومتر کار خود را آغاز کرد. خط ۱ مترو از ایستگاه وکیل آباد تا ایستگاه غدیر (فرودگاه) و بالعکس به جابجایی مسافران می پردازد. البته طبق پیش بینی ها مشهد نیازمند حداقل ۴ خط مترو است که امید است در آینده مورد بهره برداری قرار بگیرند.
در حال حاضر خطوط مورد بهره برداری مترو مشهد ۳۴ کیلومتر است که در ۳۳ ایستگاه به جابجایی مسافران می پردازند. سالانه ۴۷ میلیون مسافر با استفاده از ۱۰۰ واگن فعال این شبکه در سرتاسر شهر مشهد جابجا می شوند.
مترو شیراز
مترو شیراز سومین سیستم حمل و نقل مترو در ایران بود که به طور رسمی در سال ۱۳۹۳ افتتاح شد. گفته می شود که شبکه مترو شیراز بعد از مترو تهران، بزرگ ترین خطوط مترو در ایران را به خود اختصاص داده است.
خطوط مورد بهره برداری مترو شیراز در حال حاضر ۲۴.۵ کیلومتر است که با استفاده از ۶۵ واگن سالانه ۱۸ میلیون مسافر را در ۳۳ ایستگاه متروی شیراز جابجا می کند.
مترو تبریز
مترو تبریز هم یکی دیگر از شبکه های حمل و نقل مترو در ایران است که هم اکنون در سطح شهر تبریز فعالیت می کند. پروژه ساخت مترو تبریز از سال ۱۳۸۰ آغاز شد و در سال ۱۳۹۴ بخش هایی از آن افتتاح شد. در حال حاضر دو فاز از خط ۱ مترو تبریز افتتاح شده که از مترو ائل گلی تا ایستگاه میدان ساعت را پوشش می دهد.
خطوط مورد بهره برداری مترو تبریز در حال حاضر ۱۰.۵ کیلومتر است که در ۱۱ ایستگاه به جابجایی مسافران می پردازد. مترو تبریز سالانه با استفاده از ۶۰ واگن فعالش ۱۱ میلیون مسافر را در سطح شهر تبریز جابجا می کند.
مترو اصفهان
کار ساخت پروژه مترو اصفهان از سال ۱۳۸۰ شروع شد اما روند ساخت آن به کندی پیش رفت و همین موضوع افتتاح مترو اصفهان را سال ها به تعویق انداخت. سرانجام در ۱۴ مهر ۱۳۹۴ بود که مترو اصفهان به طور رسمی افتتاح شد. برای شبکه حمل و نقل مترو اصفهان ۳ خط در نظر گرفته شده است که خط در مسیر شمال به جنوب، خط ۲ شمال شرقی به غرب و خط ۳ از جنوب به غرب شهر اصفهان تردد خواهند کرد.
خطوط مورد بهره برداری مترو اصفهان ۲۰.۲ کیلومتر است که در ۲۰ ایستگاه مسافران را جابجا می کنند. مترو اصفهان بر اساس آمار منتشر شده سالانه ۱۸ میلیون مسافر را در سرتاسر شهر اصفهان جابجا می کند./منبع:الی گشت
بدون دیدگاه