نشریه الکترونیک جهان گردش – درخواست جلوگیری از تخریبهای گسترده و سازمان یافته در بافت تاریخی کاشان
جناب آقای حجتالاسلام دکتر ابراهیم رئیسی
رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران
جناب آقای مهرداد بذرپاش
وزیر محترم راه و شهرسازی
جناب آقای عزت الله ضرغامی
وزیر محترم میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
با سلام و احترام؛
بدینوسیله جمعی از متخصصان و دغدغهمندان حفاظت از بناها و بافتهای تاریخی، اعتراض خود را نسبت به تخریبهای گسترده و سازمان یافته در محدوده مصوب بافت تاریخی کاشان اعلام میدارند.
با توجه به مصوبه شورایعالی شهرسازی و معماری مبنی بر تعیین محدوده بافت تاریخی ۱۶۸ شهر ایران، کلیه اقدامات مدیریت شهری کاشان در این محدوده مصوب از جمله خیابانکشیها، تعریض معابر و اجرای پروژههای بزرگمقیاس، مغایرت اساسی با مصوبه فوقالذکر داشته و احداث آنها در هر مرحلهای که هست، با توجه به قوانین و مصوبات هر دو وزارتخانه راه و شهرسازی و میراث فرهنگی باید متوقف گردد. از زمان تصویب مصوبه تعیین محدوده ۱۶۸ شهر تاریخی، تاکنون چندین خیابان و تعریض گسترده معابر بر خلاف مصوبه ذکر شده و حتی بدون داشتن مصوبه کمیسیون ماده ۵، در بافت تاریخی کاشان اجرا شده و این روند تخریب رو به افزایش رفته و قصد توقف ندارد.
در آخرین اقدامات تخریبی، خیابانی از سمت خیابان محتشم کاشانی تا زیارت درب زنجیر در حال احداث است که با تخریب خانهای تاریخی و ارزشمند موسوم به خانه بزرگ همراه بوده و قرار است تا مقبره میرعماد امتداد پیدا کند که در مسیر خود بخش اعظمی از بافت تاریخی و ارزشمند کاشان با خاک یکسان خواهد شد. در دو دهه اخیر خیابان بابالحوائج محدوده شمال بازار کاشان را از بافت ارزشمند پیرامونی خود جدا کرد و این خیابان جدید نیز جنوب بازار را از بافت تاریخی همپیوند خود جدا میکند. کلیه این تخریبها و ساخت و سازها در محدوده حریم بازار ثبت ملی کاشان در حال وقوع بوده که بر خلاف مصوبات و قوانین جاری است.
آنچه آمد منحصر به بافت کاشان مرکزی است. بافت آبادیهای تاریخی حومه کاشان که هماینک بخشی از شهر کاشان محسوب میشوند نیز طی سالهای اخیر دستخوش ویرانیهای گسترده بوده است. بافت تاریخی فین، دیزچه، راوند، لتحر و حسنآباد به شدت تخریب شده، پیوستگی خود را از دست داده و مساحت اندکی از آنها باقی است. متأسفانه همین بخشهای اندک نیز مورد تهدید جدی قرار دارند. کما اینکه سال گذشته برای آزادسازی معبر، دستور تخریب بافت تاریخی فین صادر گردید و موجب نابودی بافت ناچیز باقی مانده شد.
وضعیت سایر شهرها و آبادیهای اطراف کاشان همچون آران و بیدگل، نوشآباد، سفیدشهر، طاهرآباد، یزدل، خزاق، قمصر، نیاسر، برزک، مرق، نشلج و… نیز کم و بیش بر همین منوال است. یا بافت تاریخی آنها به کلی نابود شده و یا بخشهای اندکی باقی مانده است که اغلب متروک و در حال ویرانی است.
با توجه به موارد ذکر شده، جمع کنونی و همچنین اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویی معماری، مرمت و شهرسازی ایران به نمایندگی از دانشجویان سراسر کشور در این سه رشته تقاضامندند:
۱. تخریب های گسترده و سازمان یافته در محدوده مصوب بافت تاریخی کاشان با توجه به مصوبات وزراتخانههای راه و شهرسازی و میراث فرهنگی در هر مرحلهای که هستند متوقف گردد.
۲. طرح ویژه حفاظت از بافت تاریخی کاشان در اسرع وقت در دستور کار هر دو وزارتخانه قرار گیرد تا مانع از تخریب و دستاندازیهای پیشرو گردد.
پیشاپیش از بذل توجه شما به این امر مهم قدردانی مینمائیم.
بدون دیدگاه