نشریه الکترنیک جهان گردش– یکی از دغدغه هایی که پیش از پرواز با هواپیما فکر مسافران را مشغول می کند، مقدار بار مجاز در هواپیما و هزینه اضافه بار است. فرقی نمی کند که مقصدتان داخلی است یا خارجی در صورت داشتن بار بیش از مقدار مجاز باید هزینه اضافه بار بپردازید. میزان بار مجاز برای پرواز بسته به کلاسی که انتخاب کرده اید متفاوت است. کلاس بالاتر و بهتر پرواز به معنی داشتن میزان بار مجاز بیشتر است. اگر قرار است به زودی با هواپیما به جایی سفر کنید بهتر است پیش از سفر نسبت به مبحث مقدار بار مجاز اطلاعات خود را تکمیل کنید. در این مقاله قصد داریم وزن بار مجاز در پروازهای داخلی و خارجی را مورد بررسی قرار دهیم.
چرا برای بار وزن مجاز در نظر گرفته شده است؟
در اکثر پرواز های دنیا چه داخلی چه خارجی به طور میانگین وزن بار مجاز ۳۰ کیلوگرم می باشد. علت این موضوع این است که حمل چمدان ها و بسته هایی که بیشتر از ۳۰ کیلوگرم وزن دارند می تواند برای کارکنان فرودگاه مضر باشد. علاوه بر مسئله اضافه بار، چمدان یا کیف دستی که می خواهید با خود به داخل کابین ببرید باید ابعادی نزدیک به ۵۰ تا ۷۰ سانتی متر داشته باشد.
وزن بار مجاز در پروازهای داخلی چقدر است؟
قوانین بار مجاز برای هر شرکت هواپیمایی متفاوت است در ادامه به بررسی وزن بار مجاز در ایرلاین های ایرانی می پردازیم.
هواپیمایی ماهان
هواپیمایی ماهان، وزن بار مجاز برای پرواز کلاس اکونومی را ۲۰ کیلوگرم و بیزینس کلاس را برابر ۳۰ کیلوگرم تعیین کرده است. این شرکت همچنین اجازه حمل یک کیف دستی به داخل کابین را به صورت رایگان داده است که در پروازهای عادی ۵ و در پروازهای بیزینس کلاس ۷ کیلوگرم است.
ایرلاین کیش ایر
شرکت هواپیمایی کیش ایر هم مانند دیگر هواپیمایی های ایران وزن مجاز بار برای پروازهای کلاس اکونومی را ۲۰ کیلوگرم و برای کلاس تجاری ۳۰ کیلوگرم اعلام کرده است.
ایرلاین آسمان
ایرلاین آسمان هم مثل دیگر ایرلاین های ایرانی وزن بار مجاز را ۲۰ کیلوگرم برای پروازهای اکونومی و ۳۰ کیلوگرم برای کلاس بیزینس کلاس اعلام کرده است.
وضعیت دیگر ایرلاین ها نیز با ایرلاین های ذکر شده تفاوتی ندارد و حداکثر میزان وزن بار مجاز در همه آن ها برای پروازهای بیزینس کلاس نهایتا ۳۰ کیلوگرم و در پروازهای کلاس اکونومی ۲۰ کیلوگرم می باشد.
وزن بار مجاز در پرواز های خارجی
میزان وزن بار مجاز هواپیمایی های خارجی با هواپیمایی های داخلی متفاوت است. در پروازهای خارجی اهمیت این موضوع بسیار جدی گرفته می شود. معمولا حداکثر میزان وزن بار مجاز روی بلیت شرکت های هواپیمایی خارجی درج شده است. با این حال اگر هنوز بلیط تهیه نکرده اید در ادامه به بررسی وزن مجاز بار برای هواپیمای مختلف های خارجی می پردازیم.
شرکت هواپیمایی KLM
شرکت هواپیمایی کی ال ام وزن بار مجاز در پروازهای اکونومی را ۲۳ کیلوگرم اعلام کرده است. در پروازهای کلاس تجاری به همراه داشتن دو چمدان که مجموعا حداکثر ۳۲ کیلوگرم باشند مجاز است. مسافران فرست کلاس این هواپیمایی نیز می توانند سه چمدان به وزن حداکثر ۳۲ کیلوگرم به همراه داشته باشند.
شرکت هواپیمایی ترکیش ایر
این شرکت میزان وزن بار مجاز در پروازهای اکونومی را ۲۰ کیلوگرم و در پروازهای کلاس بیزینس را ۳۰ کیلوگرم اعلام کرده است. شرکت ترکیش ایر محدودیتی درباره تعداد چمدان ها ذکر نکرده است.
شرکت های هواپیمایی قطر و امارات متحده عربی
این دو شرکت نیز از نظر تعداد چمدان محدودیتی ذکر نکرده اند ولی از نظر میزان وزن بار مجاز در کلاس اکونومی بسته به درجه پرواز از ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم محدودیت ذکر شده است. حداکثر میزان وزن بار مجاز برای پروازهای بیزینس کلاس ۴۰ کیلوگرم و برای پرواز فرست کلاس ۵۰ کیلوگرم ذکر شده است.
شرکت هواپیمایی لوفت هانزا
حداکثر بار مجاز برای سفر با هواپیمای این شرکت هواپیمایی در کلاس اکونومی یک چمدان ۲۳ کیلوگرمی و برای کلاس پریمیوم اکونومی ۲ چمدان با مجموع ۲۳ کیلوگرم می باشد. در کلاس بیزینس این هواپیما می توان تا ۳۲ کیلوگرم بار مجاز به همراه داشت که می تواند در سه چمدان تقسیم شود.
هزینه اضافه بار برای پروازهای داخلی و خارجی
سوالی که مطرح می شود این است که اگر اضافه بار داشته باشیم و نتوانیم از وزن آن کم کنیم باید چه مقدار هزینه بپردازیم؟ هزینه بار اضافه به قیمت بلیط، کلاس پرواز، وزن و تعداد بسته های شما بستگی دارد. در پروازهای داخلی مبلغ هزینه اضافه بار مساوی است با ۱ درصد از قیمت بلیط شما برای هر کیلوگرم بار اضافه که هر چه وزن بار شما بیشتر باشد میزان هزینه شما نیز بیشتر خواهد شد. گفتن این نکته حائز اهمیت است که این نرخ ممکن است برای وسایل ورزشی و حیوانات خانگی متفاوت باشد.
اطلاعات مربوط به اضافه بار هواپیمایی های خارجی معمولا روی بلیط در قسمت Baggage Weight نوشته شده است. همچنین می توانید از طریق سایت شرکت هواپیمایی مربوطه این اطلاعات را به دست آورید. ایرلاین های ایرانی برای پروازهای خارجی معمولا به ازای هر کیلوگرم ۱۵ یورو دریافت می کنند. این قیمت ممکن است برای مقاصد مختلف یکسان نباشد.
تفاوت بار دستی با بار اصلی
هر مسافر می تواند علاوه بر باری که به قسمت بار تحویل می دهد وسایلی مثل ساک دستی با خود به داخل کابین ببرد. بار دستی حجم و ابعاد خاصی دارد که مقدار حجم و ابعاد آن برای هر هواپیمایی متفاوت است. اهمیت حجم به این است که باید در قفسه بالای سر مسافر جا شود. وزن بار دستی نیز بین ۵ تا ۷ کیلوگرم بسته به کلاس پرواز متفاوت است. عموما پیشنهاد می شود که مسافر بار زیادی با خود به داخل هواپیما نبرد و از این آپشن تنها برای وسایل ضروری مثل لپ تاپ یا مدارک استفاده کند.
اشیای ممنوعه ای که نباید در چمدانتان باشد
وجود وسایل و اشیایی که امنیت پرواز را به خطر بیندازند در چمدان ممنوع است. این وسایل می توانند شامل کپسول یا سیلندر گاز، انواع فندک، انواع مهمات، مواد رادیواکتیوی، انواع باطری، انواع کبریت، مواد آتش زا و منفجره، فرآورده های سمی و آزمایشگاهی باشند. سعی کنید به هیچ عنوان اینگونه مواد و وسایل را در چمدان خود به همراه نداشته باشید تا برای پروازتان مشکلی پیش نیاید.
بارهایی که می توانید در کابین به همراه داشته باشید
بردن مدارک ضروری سفر مانند گذرنامه و ویزا، کیف پول، کارت اعتباری، کارت شناسایی، داروهای مورد نیاز مسافر با مجوز پزشکی، عینک های آفتابی یا طبی، لوازم آرایشی و بهداشتی، لپ تاپ، تلفن همراه، دوربین و غذای کودک به داخل کابین مجاز است.
در عین حال آوردن وسایل نوک تیز مثل چاقو، قیچی، ناخن گیر، سوهان ناخن و علاوه بر این ها ابزارهای مغناطیسی به درون کابین ممنوع است. همچنین به همراه داشتن انواع نوشیدنی، ژل مو، خمیر دندان، کرم ها، ترکیبی از مایعات و جامدات، عطر و هر نوع اسپری در داخل کابین ممنوع است. اگر عطر خود را به صورت بسته بندی شده از داخل فریشاپ فرودگاه گرفته باشید به همراه داشتن آن در هواپیما مشکلی ندارد.
نکته ای جدا بودن بلیط از هزینه بار
بعضی از شرکت های هواپیمایی مثل پروازهای مالزی و تایلند هزینه بلیط ها از هزینه بار جداست. این بدان معناست که با خرید بلیط از این شرکت های هواپیمایی تنها می توانید مقدار مشخصی بار به داخل کابین ببرید و برای به همراه داشتن بار بیشتر باید هزینه جداگانه ای پرداخت کنید. اینگونه پروازها به درد افرادی می خورد که قرار است یک سفر کم بار و اقتصادی را تجربه کنند.
نکات مهم و مقررات حمل بار توسط مسافر
سعی کنید اشیا با ارزش و گرانقیمت را با خود به داخل کابین هواپیما ببرید.
پس از تحویل با به قسمت پذیرش بار برچسبی حاوی مشخصات شما روی آن چسبانده خواهد شد. این برچسب بسیار با اهمیت است و در واقع شناسنامه چمدان شماست پس نباید تا انتهای سفر آن را بکنید.
مقررات سازمان هواپیمایی کشور ایران، اجازه ورود حیوان زنده به داخل کابین را نمی دهد. حمل حیوان زنده باید توسط انبار بار هواپیما و براساس قوانین یاتا انجام شود. به جز این نکته باید قوانین کشور مقصد را نیز در نظر گرفت. برای حمل حیوانات تعرفه های جداگانه ای وجود دارد.
از آنجایی که یک شرکت هواپیمایی ممکن است سیاست ها و قوانین حمل بار خود را تغییر دهد پس بهتر است اطلاعات دقیق تر را از روی بلیط خریداری شده یا سایت شرکت هواپیمایی که قصد سفر با آن را دارید یکی دو روز پیش از سفر مطالعه کنید.
میزان وزن بار مجاز که در بالا برای هواپیمایی های مختلف ذکر کرده ایم به ازای هر فرد بود یعنی مثلا با یک بلیط دو نفره پرواز اکونومی داخلی هر فرد می تواند ۲۰ کیلوگرم بار برای سفر به قسمت بار تحویل دهد.
این که شما چه مقدار بار می توانید با خود به داخل هواپیما ببرید بستگی به این دارد که شما چه کلاس پروازی را انتخاب کنید و حاضرید برای اضافه بارتان چقدر هزینه کنید. بهتر است سعی کنید سفر خود را بدون اضافه بار و اشیا ممنوعه درون چمدان شروع کنید تا در فرودگاه با مشکلاتی نظیر هزینه اضافه بار و خارج کردن وسایل ممنوعه مواجه نشوید. شما چه تجربه ای در سفرهای هوایی و به طور ویژه درباره اضافه بار دارید؟ تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران در بخش کامنت ها به اشتراک بگذارید.
منبع: cargo_designer
خلاصه نکات مهم در خصوص وزن مجاز بار در سفرهای هوایی:
به طور کلی میزان بار مجاز در ایرلاینها، متفاوت و براساس پرواز داخلی، خارجی و منطقهای و همینطور نوع بلیط هواپیما کاملا متفاوت است.
اما میتوان گفت بار مجاز به طور معمول در پروازهای خارجی بین ۲۵ تا ۳۰ کیلوگرم و پروازهای داخلی ۱۵ الی ۲۰ کیلوگرم است.
در تمامی پروازهای داخلی و خارجی همه ایرلاینها مسافران میتوانند یک کوله پشتی، ساک و یا چمدان بسیار کوچک که به آن Carry-on گفته میشود را با خود به داخل کابین هواپیما ببرند.
براساس قوانین سازمان بینالمللی حمل و نقل هوایی( IATA) اندازه چمدان و یا کیفی که داخل کابین برده میشود میبایست از قوانین زیر تبعیت کند؛
▫️عرض: حداکثر ۴۵ سانتیمتر
▫️طول: حداکثر ۵۶ سانتیمتر
▫️ عمق: حداکثر ۲۵ سانتیمتر
▫️وزن : بین ۵ الی ۷ کیلوگرم
بدون دیدگاه