مطالعه، شناسایی و تهیه برگه هویتی سنگهای موجود در کاخ کوشک (نیاوران) در قالب طرح پژوهشی در پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی صورت گرفت.
به گزارش نشریه الکترونیک جهان گردش به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، سید ایرج بهشتی مجری طرح دوشنبه با اعلام این خبر گفت:مجموعه تاریخی- فرهنگی نیاوران، شامل باغی وسیع و بناهای سلطنتی متعلق به دوره قاجار و پهلوی دوم که هم اکنون به عنوان موزه، محل نمایش اشیاء و آثار تاریخی و هنری است، شمال شرق شهر تهران و در کوهپایههای البرز قرار دارد و بناهایی چون کاخ صاحبقرانیه، کاخ کوشک احمد شاهی، کاخ نیاوران، کتابخانه اختصاصی و موزه جهاننما را در خود جای داده است.
او تصریحکرد: كوشك احمدشاهي فاقد كتيبه يا نشان تاريخدار است و طبق شواهد اين بنا در زمان احمدشاه قاجار بنا شده که از ويژگيهاي عمدة آن تزئينات و نماي آجري به کار رفته در سرتاسر نماي بيروني این بنا است.
بهشتی افزود: آجرها از نوع منقوش قالبي با طرحهاي متنوع به رنگ نخودي است، در اين بنا با عمر تقريبي 110 سال نشاني از دوره قاجار در خصوص كاربرد و يا مستندي نوشتاري از آن در دست نيست و طي مطالعات صورت گرفته معلوم شد معمار و طراح آن علي محمد صانعي است.
او با اشاره به اینکه کاخ کوشک احمد شاهی در اواخر قاجار به عنوان استراحتگاه خصوصی احمد شاه ساخته شد اظهارکرد: این بنا در دوه پهلوی دوم، پس از مرمت و بازسازي و تغيير دکوراسيون توسط طراحان فرانسوي به عنوان مکاني مستقل براي کار و زندگي در اختيار فرزند ارشد او رضا پهلوي قرار گرفت و بعد از انقلاب اسلامی نیز مرمت و حفاظت آن ادامه پیدا کرد و امروزه به صورت موزه مورد بازدید است.
این پژوهشگر اظهارکرد: در کاخ کوشک احمد شاهی اشیاء و لوازم شخصی مربوط به رضا پهلوی و در طبقه همکف آن در ضلع غربی ساختمان دو اتاق که با یک ویترین شیشهای از هم تفکیک شده اند قرار دارد و سه ویترین شیشهای و بزرگ که این دو اتاق را از هم تفکیک میکند، حاوی 106 قطعه سنگ قیمتی و نیمه قیمتی راف و تراش خورده همراه با تعدادی فسیل است.
مجری طرح مطالعه، شناسایی و تهیه برگه هویتی سنگهای موجود در کاخ کوشک (نیاوران) گفت: مطالعه، دستهبندی و شناسایی نمونههای سنگ و فسیل موجود در این ویترینهای شیشهای هدف اصلی این طرح است.
او افزود: سنگهای مورد مطالعه به صورت راف و از خانواده کوارتز با رنگ های مختلف، کانی های معدنی مانند پیریت، کالکوپیریت، استیبنیت، گوگرد و سنگهای قیمتی مانند بریل و انواع مختلف فسیل ماهی، آمونیت، تریلوبیت و فسیل های عهد حاضر مانند مرجان و ماهی است.
بهشتی تصریحکرد: سه نمونه شاخص در این ویترینها؛ نمونه نخست الماس راف همراه با سنگ میزبان کیمبرلیتی که احتمالا مربوط به معادن آفریقای جنوبی است، نمونه دوم شهاب سنگی تکتیتی که از ماه آورده شده و توسط نیکسون رئیس جمهور وقت آمریکا هدیه داده شده و نمونه سوم نیز چندین نمونه راف و زیبای فیروزه مربوط به معدن فیروزه نیشابور است.
این پژوهشگر در پایان خاطرنشانکرد: نبود اطلاعات تاریخی در مورد نحوه جمعآوری، خرید و یا اینکه چه شخص یا اشخاصی این نمونههای کلکسیونی را هدیه داده اند نکته منفی در این طرح بود.
بدون دیدگاه