کاروانسرای میرابوالمعالی در زمان سلطنت شاه عباس اول به دست میرابولمعالی برزرودی، از امرای مقرب دربار (مشهور به آقا میر) که سمت وزیر حضور و مجلس نویسی شاه را داشته است ساخته شد.

نشریه الکترونیک جهان گردش به نقل از بومگردی- کاروانسرای میرابوالمعالی و یا همان قلعه کوهاب، یک کاروانسرای چهار ایوانی و مستطیل شکل است که در زمان شاه عباس اول توسط فردی به نام میر ابوالمعالی برزرودی نطنزی که یکی از امرای مقرب و مجلس نویس شاه بوده بنا شده است و در آن زمان با نام قلعه کوهاب نیز شناخته می شده است. در کنار جاده آسفالته نطنز به کاشان در نزدیکی مکانی معروف به باغ حرم، در فاصله حدودا 200 متر از مرکز آموزش فنی و حرفه ای نطنز، مکانی معروف به قلعه کوهاب به چشم می خورد. این مکان در اصل کاروانسرا بوده که در نزد مردم منطقه به قلعه معروف شده و این کاروانسرا هنوز اسکلت اصلی خود را حفظ کرده و تا ابتدای دوره پهلوی مورد استفاده کاروانیان قرار می گرفته است. موقعیت بسیار عالی جغرافیایی این کاروانسرا از جمله قرارگرفتن در کنار باغات و چشمه آبی بزرگ در جلو آن و قرار گرفتن در عرض جغرافیایی گنبد باز از خصوصیت های بی نظیر این کاروانسرا هستند.


کاروانسرای میرابوالمعالی در زمان سلطنت شاه عباس اول به دست میرابولمعالی برزرودی، از امرای مقرب دربار (مشهور به آقا میر) که سمت وزیر حضور و مجلس نویسی شاه را داشته است ساخته شد. این بنا مستطیلی شکل بوده و دارای مساحتی حدود 3962 متر مربع و دارای بیست و سه اطاق بوده که در چهار طرف حیاط واقع شده اند. کاروانسرای میر ابوالمعالی از ایوان های چهارگانه تشکیل شده است که شاید هر کدام از ایوان ها متعلق به اشخاص بزرگ و اعیان و اشرافی بوده که به هنگام مسافرت به این کاروانسرا وارد می شدند.

در چهار گوشه حیاط کاروانسرا دالانی دارای سقف که طرفین آن تختگاه منتهی به غرفه های کوچک است دیده می شود که این دالان ها بعد از طی کردن فاصله تقریبی 10 متر 2 شعبه شده و به سمت چپ و راست امتداد یافته و به دیوار اطاق های پشت ایوان های بزرگ پایان می یابد. این کاروانسرا دارای مکان هایی برای بارها و چهارپایان نیز بوده و میله های سنگی مخصوصی برای بستن ستوران در آن وجود داشته است. وسعت کاروانسرای میرابوالمعالی نشان از آن دارد که کاروانیان زیادی در این کاروانسرا رفت و آمد می کرده اند و این کاروانسرا روز های بسیار پرکار و شلوغی را پشت سر نهاده است. همچنین سنگ عصارخانه بزرگی در داخل کاروانسرا وجود دارد که نشان از وجود عصارخانه در این محل به منظور تهیه روغن برای تامین روشنایی کاروانیان درشب دارد.

کاروانسرای قلعه کوهاب نطنز به شماره ۱٤۸۹ به تاریخ ۱۳۵۵/۱۰/۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

این اثر تاریخی در کنار شهر نطنز ورودی جاده قدیم نطنزٓ- کاشان واقع شده است .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.