آذر ماه امسال فرصتی فراهم شد تا در سفر به نطنز به همراه یکی فعالان گردشگری و بومگردی، سری به دو سه تا از روستاهای این شهرستان بزنم.
به گزارش نشریه الکترونیک جهان گردش– یکی از این روستاها، روستای “طار” یا “دار” بود.
روستایی چشم نواز با مناظر زیبا خفته در حاشیه دامنه شمالی رشته کوه کرکس و بخش مرکزی شهرستان نطنز از توابع استان اصفهان و در فاصله ۳۰ کیومتری جنوب غربی نطنز و بعد از گذر از شهر طرقرود.


طار روستایی از اقوام زرتشتی نشین ایران است که در سالها قبل به این منطقه مهاجرت و ساکن شده اند.
طبق سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۲۹۵ جمعیت آن ۱۴۳ نفر بوده است، البته در سالهای اخیر تعدادی از اهالی به تهران مهاجرت کرده اند.
طار اگرچه روستایی خوش ٱب و هواست، ولیکن زمستانهایی سرد دارد و هوای آن در تابستان مطلوب است.
نام طار در واژگان پهلوی اشکانی به معنای “بهشت” است. البته در سایر لغت معنی به اسامی دیگری از آن نام برده شده است. از جمله در معجم البلدان از طار به معنی “داریه زنگی” نام برده شده است.
در پیشینه شناسی این روستا آمده: حدود ۱۰۰۰ سال پیش در حین مهاجرت اقوام زرتشت به مناطقی از ایران، قومی نیز به قناتهای اطراف طرقرود و نطنز، رسیده و ساکن این منطقه شدند و آنجا را طار یعنی بهشت نام نهادند.
بعدها در اثر وقوع زلزله و تخریب خانه هایشان، به پایبن تر دامنه نقل مکان کرده و سنگ بنای روستای طار فعلی را چیدند.


در حال حاضر نیز بخشی از بافت های قدیمی و مخروبه در این روستا گویای آبادانی و زندگی جمعیت بیشتری را در گذشته در طار نشان می دهد.
یکی از این بناهای قدیمی مخروبه اولین آتشکده این روستا بوده که شکل معماری آن با توجه به تیزی طاق و گنبد به اعتقاد کارشناسان گویای بنایی غیر اسلامی بوده و با ورود اعراب به ایران کاربری آن تغبیر کرده است.
در اسناد پژوهشی از طار به عنوان استراحتگاه پادشاهان صفوی به ویژه شاه عباس نام برده شده است.
در حال حاضر بیشتر اهالی این روستا به دامداری، باغداری و کشاورزی به شیوه سنتی فعالیت دارند.
برای افرادی که به روستای طار سفر می کنند علاوه بر چشم انداز و مناظر زیبای این روستا، اقامت در “خانه بومگردی ورشیو” که توسط یک زوج فعال آقای ابراهیم زاده و همسر او اداره می شود برای ساعاتی استراحت در یک خانه روستایی و همچنین از همه مهمتر و خاطره انگیزتر موزه شخصی رفعتیه که بسیار قابل توجه و ارزشمند است، جذابیت و خاطره انگیز خواهد بود.
در بخش های بعد به معرفی خانه بومگردی ورشیو و موزه مردم شناسی رفعتیه این روستا خواهم پرداخت.
در این سفرنامه طار تعدادی عکس از چشم انداز و بافت های قدیمی این روستا گرفتم که برایتان به نمایش می گذارم شما هم ببینید و برنامه تان جور شد حتما به روستای طار سر بزنید.
عکس و گزارش از جواد جلالی

جواد جلالیمشاهده نوشته ها

اینجانب جواد جلالی دارای مدرک کارشناسی مدیریت دولتی متولد سال 1336 ایران- خمین ساکن استانهای مختلف ایران با مسئولیت های فرهنگی و هنری، اجتماعی و اطلاع رسانی سکونت فعلی: کاشان مدیر بازنشسته ایرنا، روزنامه نگار، خبرنگار، فعال فرهنگی و هنری، گردشگری، عکاس، مستند ساز، صاحب امتیاز و مدیرمسئول سابق نشریه دیار آشنا و مدیر مسئول نشریه الکترونیک جهان گردش و مدیر پیج معرفی فعالان صنعت گردشگری

2 دیدگاه

  • سلام اصلا به این روستا سفر نکنید بسیار بسیار مردم مهمانواز که هیچ اصلا از ورود به روستاهم جلوگیری میکنم وهمین دیروز با گردشگران دعوا کرده بودند و حسابی با کتک از مردم پذیرایی کردن خواهشا کسی از این روستا جهت تفریح وبازدید وگذراندن اوقات فراغت استفاده نکنه چون اولا از ورود مهمان جلوگیری بعد هم مکانی برای نشستن نیست وهمه باغها شخصی و از ورود به جد جلوگیری من از پنجاه کیلومتری این روستا گذر هم نمیکنم چه بخوام تفریحی به اونجا برم قبل ما از مهمانهای قبلی خیلی بد پذیرایی کردن واز ورود مهمان هم در ورودی روستا ممانعت کردند هموطنان کسی از طار مهمان شهرتون شد اصلا اجازه ورود ندهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.