دوره آموزشی روش آزمایشگاهی استخراج ترکیبات طبیعی و چربی زدایی اشیاء تاریخی به همت پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی همزمان با هفته پژوهش با حضور محققان و پژوهشگران این حوزه برگزار شد .
به گزارش نشریه الکترونیک جهان گردش به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، فرامرز رستمی چراتی عضو هیأت علمی پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی-فرهنگی در این نشست به بیان مواردی در خصوص فرایند‌های استخراج و استحصال ترکیبات و مواد موثره طبیعی با رویکرد کاربردی برای حفاظت و مرمت اشیاء تاریخی در مطالعات میراث فرهنگی پرداخت و تصریح‌کرد: در عرصه میراث‌فرهنگی و حفاظت از آثار تاریخی-فرهنگی، امر حفاظت و مرمت وکنترل عوامل مختلف میکرو ارگانیزمها، از مباحث کلیدی است که ناگزیر از مواد و صنایع شیمیایی بخدمت گرفته می شود.
او افزود: سموم شیمیایی، حلالهای فرار آلی وسایر مواد شیمیایی، آلاینده‌های زیست محیطی زیادی ایجاد می‌کنند که باید بصورت کنترل شده‌ای استفاده و یا جایگزینی مناسبی برای آنها توسط متخصصین مربوطه در نظر گرفته شود اما در این میان استفاده از سموم شیمیایی از جمله ترکیبات کلره و فسفره بدلیل اثرات مخرب این مواد بر انسان و محیط زیست، خطر آفرین است، لذا مطابق با دستورالعمل شیمی سبز و محیط زیست، استفاده از ترکیبات طبیعی و غیر سنتزی، سموم بیولوژیک با آسیب‌های کمتر و حداقلی می‌تواند راهکار معقول حل مسئله باشد.
این عضو هیأت علمی تصریح‌کرد: از جمله این کاربردها می‌توان به استفاده از موم‌ها، صمغ‌های طبیعی، چربی‌های سنگین گیاهی و حیوانی و روغن‌های فرار اسانسی اشاره کرد که مواردی از این کاربردها در ضد آب کردن اشیاء چوبی و نیز ضد موریانه شدن اشیاء آلی باستانی بخدمت گرفته می‌شوند.
او در ادامه به بیان مواردی در خصوص آشنایی با روشهای متفاوت استحصال ترکیبات طبیعی دوستدار محیط‌زیست در مقیاس آزمایشگاهی پرداخت و با بیان‌اینکه در امر حفاظت و مرمت از اشیاء تاریخی، چربی‌زدایی از اشیاء باستانی بنحوی که به ساختار آن آسیبی وارد نشود از اعم موضوعات است خاطرنشان کرد که این عمل با تکینک زوج حلالهای آلی و سازگار با محیط‌زیست از جمله مایعات یونی قابل بحث و بررسی است.
گفتنی‌است، در پایان این دوره روش‌های متفاوت استخراج ترکیبات آلی از جمله تقطیر با آب و بخار آب جهت استخراج روغنهای فرار و سبک گیاهی اجرا شد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.