حلقه گمشده تحول در مرمت و احیای بناهای تاریخی از نگاه چهره های ماندگار میراث فرهنگی کشور
پیشکسوتان حوزه میراثفرهنگی با اشاره به برنامهریزیها برای تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی معتقدند تشکیل چنین انجمنی در حوزه میراثفرهنگی یک امر پسندیده است.
به گزارش نشریه الکترونیک جهان گردش به نقل از میراث آریا – چهره های ماندگار میراث فرهنگی کشور در گفتوگوهایی بر حفظ، نگهداری، مرمت و خدمات دهی به مردم به ویژه گردشگران داخلی و خارجی با تشکیل اجمن خیرین میراث فرهنگی تاکید کردند.
این پیشکسوتان معتقدند در فضاها و اماکن تاریخی نیاز به یک نهضت بزرگ مردمی وجود دارد چرا که با بودجه و اعتبارات محدود و کم دولتی امکان حفاظت از میلیون ها اشیاء و اموال تاریخی و ۳۵ هزار اثر ثبت شده ملی از بیش از یک میلیون اثر وجود ندارد. مسائل اقلیمی، خشکی، کم آبی، فرونشست و مسائل زیست محیطی هم تهدید جدی برای بناهای تاریخی شده است.
مشارکت در مرمت آثار تاریخی ریشهای دیرینه دارد
رسول وطندوست پیشکسوت حوزه میراثفرهنگی، با ابراز خرسندی از تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی، اظهار کرد: تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی اقدامی نیکو است که میتواند به مرمت، حفاظت و صیانت از آثار تاریخی کشور کمک کند.
او ادامه داد: این آثار امانتی از گذشتگان است که باید به درستی از آن محافظت کنیم و آن را به درستی به نسل بعدی منتقل کنیم. واژه نیکو کردن در متون تاریخی به معنای مرمت و درست کردن است و این تقارن را به فال نیک میگیریم و امیدوارم با تشکیل این انجمن بتوانیم بخشی از مشکلات را برطرف کنیم.
این پیشکسوت حوزه میراثفرهنگی ادامه داد: حفاظت از آثار فرهنگی یک امر مردمی و ملی است و امری است که همه مردم باید نسبت به آن حساس باشند به ویژه در ایران چرا که سابقه مردم در نیکوکاری در امر صیانت از حوزه میراثفرهنگی و بناهای تاریخی سابقهای دیرینه دارد. ما نمونههای زیادی پیش از اسلام و بعد از اسلام داریم که نیکوکاری در حوزه صیانت از آثار گذشتگان یک امر نیکو محسوب میشده است.
وطندوست در ادامه صحبتهای خود به موضوع نیکوکاری در اسلام و وقف اشاره کرد و افزود: موضوع وقف که بعد از اسلام شاهد آن بودیم یک نمونه مناسبی از نیکوکاری است که مشمول بخشی از بناهای تاریخی از جمله مساجد میشود.
این چهره ماندگار میراثفرهنگی ادامه داد: در طول تاریخ شاهد این بودیم که مردم پل، آبانبار، مسجد، مدرسه، گرمابه و … برای رفاه مردم میساختند. بنابراین صیانت و مرمت آثار تاریخی ریشه مردمی دارد. این در حالی است که به علت تعدد و پراکندگی آثار تاریخی و نیز بودجه اندکی که در اختیار دولتیهاست این امکان که دولت بتواند این آثار را مرمت کند کمی سخت است و باید از مشارکتهای مردم بهره گرفت.
این پیشکسوت میراثفرهنگی خاطرنشان کرد: کشورهایی در حوزه صیانت از آثار تاریخی موفق بودند که این امر را مردمی کردند و توانستند از ظرفیتهای مردم در حوزه مرمت آثار تاریخی استفاده میکنند.
سنت حسنه مشارکت مادی مردم در مرمت بناهای تاریخی
حمیده چوبک باستانشناس و یکی از چهرههای ماندگار میراثفرهنگی اظهار کرد: در گذشته و در سنتهای قدیمی موضوع مشارکت خیرین در پروژههای عامالمنفعه وجود داشته است و در طول شهرسازی، مردمی که از تمکن مالی برخوردار بودهاند در ساخت مساجد، آبانبارها و گرمابهها مشارکت داشتند اما این مشارکت امروزه کمرنگ شده و باید آن را احیا کرد.
این باستانشناس ادامه داد: توجه به این نکته گام مهمی است تا از ظرفیت و حمایت مادی و معنوی افرادی که دغدغه میراثفرهنگی دارند استفاده شود. الان تمام انتظارها برای مرمت و صیانت از آثار تاریخی از دولت است اما میتوان از ظرفیتهای مردمی در این باره نیز استفاده کرد. خوشبختانه افراد زیادی هستند که تمایل به مشارکت در صیانت، حفظ و مرمت آثار فرهنگی تاریخی دارند و با یک برنامهریزی مناسب میتوان از این ظرفیتها به خوبی استفاده کرد.
چوبک افزود: تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی موضوع بسیار مهمی است. در یونسکو نیز درباره مشارکت مردم در حفظ و صیانت از آثار فرهنگی تاریخی تاکید شده است.
او در پایان صحبتهای خود خاطرنشان کرد: در صورتی حفاظت از میراثفرهنگی موفق خواهد شد که مشارکت مردمی را به دنبال داشته باشد و درک و فهم آن در جامعه فرهنگسازی و روی آن کار شود.
وجدان میراثفرهنگی را باید در همه بیدار کنیم
عبدالحسین وکیلیفرد چهره ماندگار میراثفرهنگی و از بنیانگذاران سازمان میراثفرهنگی، تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی را الزامی دانست و افزود: کشور به تنهایی و از طریق بودجه دولتی قادر به نگهداری و مرمت میراثفرهنگی نیست.
تشکیل انجمن خیرین میراثفرهنگی باید در ساختار و چارچوبی مشخص در قالب فراخوان سراسری و گرفتن گزارش کامل از فعالیت اقتصادی خیرین انجام شود که همتی وسیع و قوی میطلبد.
بسیار عالی
درود بر شما
سپاس از همراهی تان
موفق باشید
جلالی
🌹🙏