اولین همایش بازنمایی هویت روستایی به مدت دو روز در روستای پنداس کاشان با حضور معاون پارلمانی رئیس جمهوری، مدیرکل دفتر توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهاد کشاورزی و جمعی از مسئولان استانی و کاشان برگزار شد.

به گزارش جهان گردش به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی کاشان ، احمد دانایی نیا در آیین افتتاحیه این همایش اظهار داشت: سرفصل مباحث تاریخی صادرات فرهنگی است که باید به جهانیان صادر شود تا این پیام را برساند که هویت های تاریخی ایران زبانزد و قابل ستایش است.

وی مثلث توسعه پایدار را مباحث فرهنگی، داشته های اجتماعی و ظرفیت های تاریخی و فرهنگی عنوان کرد و افزود: مباحث معماری و تاریخی یک شهر یا روستا تبلور نمی یابد مگر اینکه حوزه های فرهنگی و اجتماعی آن قابلیت لازم را پیدا کند.

وی با بیان اینکه روستای پنداس مصداق های لازم فرهنگی و تاریخی را دارد و گفت: انتخاب این روستا برای برگزاری این همایش که در منتهی الیه سرحدات جنوب غربی کاشان واقع شده است این پیام بزرگ را می دهد که روستاها قلب تپنده شهرها هستند.

وی تصریح کرد: اگر مسئولان به طور جدی برنامه ریزی کنند روستایی ها ظرفیت لازم را دارند تا با اتکا بر توانایی و قدرت خود اقتصاد شهر را تامین کنند.

دانایی نیا با تاکید بر همکاری و نقش آفرینی میراث فرهنگی، بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: با توجه به تاکید و ایمان تمام مسئولان مبنی بر توجه به روستاها باید داشته های این مناطق مسکونی شناسایی و شناسانده شود.

🔹همزمان با این همایش نخستین دفتر میراث بانی روستایی کشور در روستای پنداس کاشان افتتاح شد
همزمان با همایش «بازنمایی هویت روستایی» نخستین دفتر میراث بانی روستایی کشور با حضور “سید محمد حسینی” معاون پارلمانی رئیس جمهور و جمعی از مسئولان استانی و شهرستانی در روستای پنداس کاشان افتتاح شد.

احمد دانایی نیا رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان کاشان در حاشیه این افتتاحیه گفت: فرآیند ثبت ملی روستای پنداس با توجه به ویژگی ها و شاخص های گردشگری معماری و طبیعی در حال انجام است که بر این اساس نخستین دفتر میراث بانی روستایی کشور در یکی از خانه های روستای پنداس افتتاح شد.

وی با بیان اینکه دفاتر میراث بانی روستایی در جوشقان مرکزی، استرک و جوشقان قالی کاشان به زودی دایر خواهد شد، افزود: دفتر میراث بانی روستایی، یک اداره میراث فرهنگی کوچک است که مردم و اهالی محلی از هویت های تاریخی و معماری و پتانسیل های گردشگری خود پاسداری خواهند کرد.

دانایی نیا تصریح کرد: با ایجاد دفتر میراث بانی روستایی علاقمندان، دوستداران آثار تاریخی و تحصیلکردگان محلی با تعامل و ارتباط مستمر با اداره میراث فرهنگی برای صیانت از داشته های تاریخی و بومی خود تلاش خواهند کرد تا با جذب گردشگران موجب رونق اقتصادی و مهاجرت معکوس به روستا شوند.

رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان با اشاره به اینکه میراث روستایی در کشور مورد غفلت واقع شده است، خاطرنشان کرد: دایر شدن دفاتر میراث بانی روستایی به عنوان یک طرح سراسری در همه نقاط ایران می‌تواند با کمک مردم‌ مانع از بین رفتن پتانسیل های تاریخی و‌ گردشگری و صنایع دستی روستاها شود.

🔹تنوع فرهنگ و رسوم کشور نباید فراموش شود
معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: تنوع فرهنگ و آداب و رسوم کشور، رنگین کمانی از خوبی ها و نیکی هاست که با حفظ آن نباید فراموش شود.

براساس این گزارش ، سیدمحمد حسینی در اولین همایش «بازنمایی هویت روستایی» در روستای پنداس کاشان اظهار داشت: در برنامه هفتم توسعه که در حال تدوین است حتما باید ردپای رونق اقتصادی و توسعه روستاها دیده می شود و در بحث الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید به نقش و جایگاه روستاها توجه ویژه ای بشود.

وی با تاکید بر اهتمام ویژه به روستاهای کشور گفت: سرمایه انسانی روستاها باید حفظ شود و استعدادهای موجود آنها کشف شود زیرا بسیاری از مشاهیر و شاعران ایران زمین در روستاها به دنیا آمده اند و یا آثار خود را تالیف کردند.

وی در ادامه افزود: ملاصدرا در روستای کهک قم آثار خود را تالیف می کرد یا سهراب سپهری در طبیعت روستاهای کاشان ذوق سرایش شعر پیدا می کرد و از روستایی در کرمان شخصیتی مانند سردار قاسم سلیمانی به شهرت جهانی رسید.

حسینی با تاکید بر افزایش مصوبات دولت در حوزه روستایی و عشایری گفت: مسئولان باید با کارگاه های آموزشی برای معرفی نظام میراثی، کشاورزی ، برنامه راهبردی توسعه روستا و مشارکت زنان توجه بیشتری کند.

معاون پارلمانی رئیس جمهوری ابراز داشت: روستاییان در سختکوشی و تلاش و زحمت زبانزد هستند پس روستاییان با ترویج فرهنگ کار نقش تولیدی خود را حفظ کنند و به مسائل کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، موضوعات گردشگری و مسائل روز مانند صنایع تبدیلی توجه کنند.

وی با تاکید به ترویج بازی های محلی و بومی در روستاها گفت: این بازی ها علاوه بر ایجاد رقابت و‌ دوستی، بر خلاف بازی های کامپیوتری بصورت دسته جمعی همراه با نشاط و انرژی و بدون هزینه برگزار می شود و نباید از این ظرفیت ها غفلت کرد.

معاون پارلمانی رییس جمهور معافیت مالیات مراکز اقامتی و گردشگری، بیمه فعالان صنایع دستی، تشکیل شورای عالی جهاد کشاورزی ،حمایت از اردوهای جهادی ، توسعه زیرساخت های روستا ها، تشکیل شورای جهاد آبرسانی و توجه به حوزه های سلامت، راهسازی، مسکن و اشتغال را از مهمترین اقدامات دولت سیزدهم در توسعه روستاییان ذکر کرد.

حسینی در پایان با تقدیر از همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس کاشان خاطرنشان کرد: امیدوارم با توجه و الگو از این برنامه ظرفیت روستاهای کشور شناسایی و شناسانده شوند و اهتمام جدی تری در جبران کمبودها روستاها داشته باشیم.

🔹استادیار دانشگاه کاشان گفت: توسعه گردشگری اجتماع محور موجب ارتقای انسجام و همبستگی اجتماعی در راستای وحدت ملی و اعتلای حس خودکفایی و غرور ملی و منطقه ای در نواحی روستایی می شود.
بر اساس این گزارش در این همایش همچنین، محسن صیدالی در کارگاه آموزشی همایش بازنمایی هویت روستایی با موضوع گردشگری اجتماع محور بستری برای توسعه روستایی منطقه کاشان اظهار داشت: گردشگری اجتماع محور در سکونتگاه های روستایی بستر و فضایی مناسب در تحقق توسعه روستایی است و موجب بهره گیری اجتماعی و فرهنگی جوامع محلی و بومی در اجرای برنامه ها می شود.
وی گردشگری اجتماع محور یا گردشگری جامعه محور را از رویکردهای نوین در برنامه ریزی و توسعه گردشگری عنوان کرد و افزود: این گونه گردشگری موجب ایجاد مشارکت و همیاری جوامع محلی در برنامه ریزی ، مدیریت و راهبردی، انتفاع مضاعف جامعه محلی ، شناساندن و معرفی بهتر توانایی ها و کاهش تقابلات جامعه محلی با گردشگر می شود.

وی تصریح کرد: سیمای توسعه روستایی، دستخوش تغییرات عدیده ای گردیده و به همین دلیل نیاز به رویکردها و راهبردهای جدید برای بقا و تداوم حیات روستاها و الگوی سکونت روستانشینی بیش از پیش احساس می گردد.

صیدالی با بیان اینکه گردشگری یکی از بخش های اقتصادی پیشتاز و فعالیت های ممتاز اقتصادی و اجتماعی عصر حاضر تلقی می گردد، افزود: در صورت مهیا بودن زیرساخت ها و امکانات لازم برای پذیرش گردشگران بسیاری مناسب و مساعد جهت توسعه همه جانبه نواحی و جوامع ساکن در آن ها خواهد بود.

این استاد دانشگاه کاشان تاکید کرد: با آشناسازی و آموزش جوامع محلی ، ضرورت توجه بیشتر مسئولان به راهبرد گردشگری اجتماع محور، دخیل نمودن جوامع محلی در مدیریت ها، تعیین مدل ها و روش های آموزش جوامع محلی و توجه به اصول حفاظت از محیط زیست و میراث فرهنگی و توجه بیشتر به تحقیق و پژوهش می توان بسترهای توسعه گردشگری اجتماع محور را ایجاد کرد.

صیدالی در پایان درباره توانمندی گردشگری روستایی اجتماع محور منطقه کاشان گفت: فرهنگ عمومی مردم، زبان و گویش های کهن مناطق کاشان، مراسم مذهبی و رویدادهای از جمله قالیشویان، آیین های اجتماع محور و روستایی و جاذبه های طبیعی و فرهنگی روستاها را از مهمترین ظرفیت های روستایی این منطقه است.

🔹عضو هیات علمی گروه هنر و معماری دانشگاه کاشان گفت: ویژگی های فناوری بومی برای معماری مناسب روستاها همخوانی دارد ولی در ایران این فناوری مورد غفلت قرارگرفته تا شاهد نوعی بومی گریزی را شاهد باشیم.

بر اساس این گزارش، جواد دیواندری در کارگاه های آموزشی همایش بازنمایی هویت روستایی اظهار داشت: عدم شناخت مسئولان از قابلیت های کاربرد فناوری بومی در معماری روستاهای کشور موجب شده تا شاهد ضعف سیاست های مشخص و راهبردی در خصوص چگونگی ساخت مسکن با استفاده از ظرفیت های بومی باشیم.

وی افزود: دانسته ها، تجارب، روش های اجرایی و ابزارهایی که قرن ها در بین جوامع ساکن هر نقطه جغرافیایی با توجه به نیازها و شرایط فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و ساختار اجرای انسان های مناطق مختلف را در برگرفته را فناوری بومی می گویند.

وی تصریح کرد: انتخاب فناوری مناسب در هنگام ساخت و ساز در روستاها موجب هزینه کرد پایین و سرمایه، ایجاد یک سرمایه توزیعی به لحاظ سرمایه گذاری، برخورداری از تصمیم گیری نامتمرکز و تکنولوژی دارای دوام، ایمن، قابل تعمیر و قابل کنترل در جوامع محلی روستایی می شود.

استاد دانشگاه کاشان مردمی بودن، آمیخته با ارزش ها و اعتقادات مردم ، منطبق با شرایط زندگی مردم محلی، مقبولیت بیشتر در نزد روستاییان و کمک به تنوع زیستی را از ویژگی های فناوری بومی در معماری روستایی عنوان کرد.

استاد دانشگاه کاشان درباره آسیب های عدم استفاده از فناوری بومی در معماری روستایی را بدلیل عدم صدور مجوز ساخت برای ایجاد ساختمان با فناوری بومی، ایجاد ترس مردم از زلزله ، فقدان الگوی مناسب از فناوری بومی، نبود نیروی ماهر ، سخت بودن تهیه مصالح بومی و عدم تمایل و تداوم‌نسل های آینده ذکر کرد.

دیواندری با انتقاد از سیاست های دولت در ساخت مسکن در روستاها خاطرنشان کرد: ایجاد آشفتگی و اغتشاش در سیمای عمومی روستاها، ایجاد مشکلات عملکردی، عدم‌توانایی روستاییان در تامین هزینه های ساخت، از بین رفتن روحیه مشارکت پذیری روستاها، فقدان الگوی مشخص برای ساخت و ساز و خودبیگانگی محیط های روستایی از مهمترین آسیب های معماری کالبدی روستایی در نگاه تک بعدی در طرح های دولتی است.

🔹تقی زاده. اهل کاشانم:
استفاده از تکنولوژی مدرن در معماری روستاها باید حکیمانه باشد

عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه کاشان گفت: در استفاده از تکنولوژی مدرن در معماری روستاها مشکلی نداریم بلکه باید استفاده از این پیشرفت های جدید همراه با ظرفیت های های بومی موجود حکیمانه باشد .

همچنین در این همایش، محمدرضا حاتمیان در کارگاه همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس کاشان اظهار کرد : اولین سکونتگاه های بشری در جهان از روستاها شروع شده است و شهرها تمام قابلیت هایشان از جمله هویت، فرهنگ و تغذیه خود را از روستاها دارند.

وی افزود: اگر امروز شهرهای تاریخی با معماری شاخص در کاشان ، یزد، اصفهان و شیراز داریم دلیلش وجود روستاهای خوبی در بستر این شهرها است که حاصلش ساخت آثاری چون مسجد آقابزرگ کاشان است.

وی با بیان اینکه روستاییان در طول تاریخ وجه الله است، تصریح کرد: روستایی اگر طبق سنت های الهی تطابق نداشته بود ساخته نمی شد و خشتی در روستاها روی هم نمی رفت مگر اینکه احکام الهی در آن دیده نمی شد .

این استاد دانشگاه کاشان تاکید کرد: در احداث یک بنا باید به چهار مزاج مکان ( اقلیم جغرافیایی)، کاربر (انسان)، عناصر (رنگ ، مصالح ) و زمان توجه کرد.

حاتمیان خاطرنشان کرد: امروز اگر خانه بروجردی ها در دنیا شناخته شده است دلیلش این است که معماری حکیمانه داشته است و دقیقا معمار با انتخاب مصالح و نقشه درست مزاج کاشان را می شناخته است.

عضو هیات علمی دانشگاه کاشان افزود: اگر امروز پنت هاوسی در تهران با متری ۲۰۰ میلیون تومان ساخته می شود ولی بعد از چند ساعت گذاردن وقت در آن فرد احساس خستگی می کند به این دلیل است که فاکتور انسانی در آن رعایت نشده است.

حاتمیان در پایان درباره اینکه چگونه باید بر مشکلات معماری روستاها غلبه کرد، خاطرنشان کرد: تاریخ نشان داده که مردم جلوتر از حاکمیت بوده‌اند پس برای حل مشکلات موجود و بازنمایی هویت روستاها مردم باید پیش قدم شوند.

به گزارش جهان گردش به نقل از روابط عمومی اداره میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی کاشان

در دومین روز از همایش بازنمایی هویت روستایی:

مسابقه پخت غذای سنتی و بازی های بومی و محلی در روستای پنداس کاشان برگزار شد

جشنواره پخت غذاهای سنتی، بازی های بومی و محلی و برپایی نمایشگاه صنایع دستی در دومین روز همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس کاشان برگزار شد..

عباس تراب زاده کارشناس مردم شناسی اداره میراث فرهنگی کاشان اظهار داشت: در بخش مسابقه پخت غذای سنتی در دو بخش غذاهای آیینی و اصیل بودن با حضور 15 تیم از روستاهای کاشان برگزار و به نفرات برگزیده جوایزی اهدا شد.

معاون اداره میراث فرهنگی کاشان افزود: غذاهای پخته شده علاوه بر قرار گرفتن در معرض دید عموم توسط الهام رضازاده، مدرس آشپزی و عباس تراب زاده کارشناس مردم شناسی و مسئول ثبت آثار ناملموس استان اصفهان داوری و امتیازدهی شد.

وی مهارت، اصیل بودن، آیینی بودن را از شرایط شرکت در مسابقه غذاهای سنتی ذکر کرد و افزود: طعم مطلوب غذا، تزیین و میز آرایی، استفاده مناسب از چاشنی ها، سلامت و خاصیت غذا و کیفیت مواد مصرفی را از مهمترین آیتم های داوری در این رقابت عنوان کرد.

تراب زاده در ادامه گفت: غذای برشتوک و بورانی اسفناج از روستای پنداس، قیمه ریزه سیب هویج از روستای پنداس، آش لبو از روستای پنداس، کال شوید از روستای مرق و غذای دونچه از روستای آزران به ترتیب عناوین اول و پنجم در مسابقه پخت غذا در اولین همایش بازنمایی هویت روستایی کاشان کسب کردند.

کارشناس مردم شناسی اداره میراث فرهنگی کاشان همچنین از حضور 18 غرفه صنایع دستی از روستاهای کاشان در اولین همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس خبر داد.
تراب زاده برگزاری بازی های بومی و محلی را از دیگر برنامه های روز دوم همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس کاشان اظهار داشت: در این جشنواره هشت رشته ورزشی در دو بخش بانوان و آقایان برگزار شد و به نفرات برتر هر رشته با اهدا مدال و جوایز تقدیر به عمل آمد.

اولین همایش بازنمایی هویت روستایی به مدت دو روز تاریخ ۲۸ و ۲۹ مهر ماه در روستای پنداس کاشان برگزار می شود.

افتتاح اولین دفتر میراث بانی کشور در روستای پنداس، برپایی غرفه های صنایع دستی روستایی، برگزاری کارگاه های آموزشی، تور طبیعت گردی، انجام بازی های بومی محلی، مسابقه پخت غذاهای محلی و بازدید از بافت و آثار تاریخی از جمله مهمترین برنامه های همایش بازنمایی هویت روستایی در روستای پنداس کاشان بود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.