تاریخچه گراند هتل
گراند هتل قدیمیترین هتل ایران میباشد که در دوره قاجار توسط یک مهاجر قفقازی به نام باقر خان در خیابان لالهزار تهران قدیم تاسیس شده است. ساخت این هتل در یک زمین 1300 متری با الهام گرفتن از هتلهای اروپایی شروع شد. در زمان قاجار مسافران زیادی از کشورهای مختلف راهی ایران میشدند که مجبور بودند در خانهها یا باغهای شمال تهران مستقر شوند و یا در سفارت خانههای کشور خود اقامت داشته باشند که این موضوع مهماننوازی ایران را زیر سوال میبرد. از این رو باقر خان با اطلاعاتی که در مورد هتلهای اروپایی داشت، نقشهی هتل را طراحی کرد و گراند هتل به عنوان اولین هتل ایران ساخته شد.
در آن زمان برای رزرو هتل سیستم خاصی برای مسافران وجود نداشت، اما کسانی که تمایل داشتند در گراند هتل اقامت داشته باشند، میتوانستند از طریق یک نماینده به صورت حضوری اقدامات لازم را برای رزرو اتاق انجام دهند و یا از طریق تماس تلفنی اتاق رزرو کنند. جالب است بدانید که در گراند هتل علاوه بر اقامت مسافران، برنامههای هنری و فرهنگی مختلفی نیز برگزار میشد که از جمله این برنامهها میتوان به برگزاری کنسرتهای قمرالملوک وزیری و اجرای نمایشنامههای میرزاده عشقی اشاره کرد. لازم است بدانید که این هتل فقط تا اواسط حکومت محمد رضا شاه پهلوی فعالیت کرد و پس از آن دیگر میزبان مسافران نبود. پس از آن کارگردان معروف علی حاتمی در چند کیلومتری تهران مجددا مدل این هتل را برای اینکه لوکیشن برخی فیلمهای سینمایی قرار گیرد، دوباره ساخت و نام گراند هتل را دوباره بر سر زبانها آورد.
امکانات گراند هتل
گراند هتل اولین هتل مدرن و پیشرفته زمان قاجار بود که هر موقع میهمان ویژه و مشهوری به تهران سفر میکرد، برای اقامتشان این هتل در نظر گرفته میشد. این هتل دارای 25 اتاق و یک سالن نمایش 600 نفری بود که به محلی برای رفت و آمد اشراف تبدیل شده بود. جالب است بدانید که در آن زمان با وجود اینکه در تهران لوله کشی آب و دستگاه تصفیه آب راهاندازی نشده بود، گراند هتل به وسیله مخزن آب برای رفاه حال مسافران توسط لولهکشیهای کوتاه به اتاقها و حمامهای هتل آب گرم میرساند که این آب به درخواست میهمانان با هزینه بالا در لولهی اتاقها جریان پیدا میکرد. یک سالن بسیار بزرگ در این هتل وجود داشت که برای برنامههای هنری و ناهار خوری مورد استفاده قرار میگرفت که بعدها به عنوان سینما و سالن بالماسکه نیز از آن استفاده میشد. در آن زمان در سالن بزرگ هتل حضور همزمان مرد و زن رایج نبود و سینما شبهای به خصوصی را برای فروش بلیط به خانمها اختصاص داده بود که پس از آن بالکن سینما را برای خانمها و پایین را برای آقایان در نظر گرفتند.
وضعیت امروزی گراند هتل
همانطور که گفته شد این هتل تا اواسط حکومت محمدرضا شاه میزبان مسافران مختلفی از داخل و خارج ایران بود که پس از آن به طور کامل از رونق افتاد و تعطیل شد. امروزه این بنای تاریخی در اختیار فروشندگان لوازم الکتریکی قرار گرفته است که قبل از آن نیز گراند هتل در اختیار خیاطان و تریکوبافان بوده است. در حال حاضر دیگر از آجرکاریهای ظریف و معماری زیبای هتل خبری نیست و اکثر فروشنگان اتاقها را با تاق زدن بین کف و سقفهای بلند به مغازههای دوبلکس تبدیل کردهاند. علاوه بر آن بالکنهای اتاقها را نیز به انباری تبدیل کردهاند و به جای دیوارهای رو به راهرو نیز درهای بزرگ شیشهای قرار دادهاند. همچنین حیاط این هتل که روزگاری یک باغچه بسیار باصفا بود، هماکنون به باراندازی برای کالای مغازهها تبدیل شده است و سر در بزرگ گراند هتل نیز کاملا از بین رفته است.
البته بعضی ها معتقدند اولین هتل ایران هتل گراند قزوین است که در مقاله بعد جهان گردش به آن خواهیم پرداخت .
بدون دیدگاه