نشریه الکترونیک جهان گردش – کشوری در قفقاز جنوبی به پایتختی ایروان که از شمال با گرجستان، از شرق با جمهوری آذربایجان، از غرب با ترکیه  و از جنوب با ایران  و نخجوان هم مرز است؛ گردشگری در ارمنستان یکی از منابع اصلی درآمد کشور ارمنستان می‌ باشد که نقش مهمی در اقتصاد ارمنستان ایفا می‌کند، در سال‌های اخیر ورود گردشگران خارجی به این کشور افزایش داشته است؛ گردشگران زیادی از نقاط مختلف جهان این کشور را مقصد خود قرار می دهند، که بر اساس آمار ، 44 درصد آنها از روسیه ، 28 درصد از گرجستان ، 12 تا 14 درصد از اتحادیه اروپا و 7 درصد از ایران می‌باشند. 

رنکینگ

ارمنستان در زمینه های بهداشت و درمان ،ساخت و ساز وتحصیل در وضعیت خوب و نرمالی قرار دارد

فرهنگ

اکثریت مردم ارمنستان پیرو کلیسای حواری ارمنی هستند که برای ما بانام کلیسای گریگوری آشنا است و این کلیسا، اولین کلیسای دنیای مسیحیت بود که به‌عنوان کلیسای ملی نیز نام‌برده می‌شود.ارمنی ها قبلا بت پرست بودند

جشن آتش افروزی که برای ایرانیان با نام جشن سده شناخته می‌شود که تاریخ این جشن در ایران 24 بهمن و در ارمنستان مصادف با 13 فوریه است. در این جشن ارامنه برای آتش صفت زنانه و برای آب صفت مردانه در نظر می‌گیرند و هنگام غروب به‌ صورت دسته‌جمعی به کلیسا رفته و آداب خاص این روز را به‌جا می‌آورند و سپس درون کلیسا شمعی را روشن می‌کنند و آن را به داخل حیاط کلیسا می‌برند و بوته‌هایی که از قبل آماده‌شده بودند را آتش می‌زنند و هنگامی‌که قصد ترک کلیسا را می‌کنند یک شمع از بین شمع‌هایی که روشنی‌بخش محیط کلیسا بوده را با خود به‌عنوان یک‌ چیز متبرک برمی‌دارند.

جشن برغندان که برای ایران و ارمنستان مشابه است و هردو کشور چند روز مانده به ماه رمضان را جشن می‌گیرند. در روز جشن تمام اقشار سطح یکسانی دارند و کسی نسبت به دیگری برتری ندارد و هرکسی در این روز می‌تواند با آزادی و بدون ترس به دیگران حتی بزرگ‌ترها و افراد قدرتمند انتقاد کند. در این مراسم افرادی که تصمیم به روزه ‌گیری دارند، سفره‌های وسیع و پرباری می‌اندازند و با اقوام خود آن شب را جشن می‌گیرند

جشن ناواسارد:ناواسا در لغت به معنی سال نو است و در نخستین روز سال، ارامنه جشن باشکوهی را تدارک می‌بینند. تاریخ برگزاری این مراسم یازده آگوست است در این مراسم افراد با پوشش‌هایی که بر صورت خود قرار می‌دهند در جشن حضور پیدا می‌کنند و معتقدند که این کار سبب دور شدن روح پلید از آن‌ها می‌شود. در این مراسم تفریحاتی چون اسب‌سواری، ارابه‌رانی و … برگزار می‌شود. جشن ناواسارد در ارمنستان مترادف با جشن نوسرد ایران است که در زمان مادها انجام می‌شد ولی امروزه به فراموشی سپرده‌ شده است.

مردم ارمنستان، تأکید فراوانی بر مهمان‌نوازی و دست و دل بازی دارند. کودکان در مرکز توجه خانواده هستند؛ اما بعد از دوران بلوغ از آن‌ها انتظار می‎رود تا مسئولیت‌هایی را برعهده بگیرند. به تحصیلات نیز در این کشور اهمیت داده می‌شود و زنان در این زمینه، دارای حقوق مساوی هستند و می‌توانند تا هر مقطعی که بخواهند تحصیل را ادامه بدهند. تک همسری در این کشور رواج دارد و ترجیح بر این است که با اقوام نزدیک ازدواج صورت نگیرد. درمجموع، همیشه فاصله‌ی بسیاری بین مردان و زنان ارمنی بوده و با اینکه اخیراً به حقوق خانم‌ها رسیدگی بیشتری شده، اما هنوز هم دستمزد آن‌ها دو سوم مردان است.

زبان و جمعیت

زبان رسمی این کشور ارمنی و تقریبا 3 میلیون جمعیت دارد

مشاهیر

دیانا آناهیت آبکار:نخستین زنی است که نامش در جهان به عنوان سیاست‌مدار به ثبت رسیده است او سفیر دولت ارمنستان در ژاپن بود.

آلنوش طریان یا آلنوش تریان (زاده ۱۸ آبان ۱۲۹۹ در تهران – درگذشته ۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در تهران) فیزیک‌دان ایرانی ارمنی‌تبار بود که به «مادر نجوم» و «بانوی اختر فیزیک ایران» ملقب گردیده‌است.

واحد پول

درام ارمنستان

پیشینه تاریخی

نام بومی این کشور در زبان ارمنی هایک می باشد که در سده های میانه با افزودن پسوند فارسی ستان (به معنی سرزمین ) به هایاستان (Hayastan) تغییر یافت .این نام بطور سنتی از نام هایک بنیان گذار ملت ارمنی گرفته شده است .

در سالهای 520-522 پیش از میلاد داریوش اول پس از سرکوب شورشهای کشور های تحت سلطه امپراتوری هخامنشی از جمله شورش حکومت نیمه مستقل ارمنستان امپراتوری خود را متحد و مستحکم می کند 

روند تشکیل ملت ارمنی در زمان دودمان یرواندونی به مرحله پایانی خود رسید .پس از لشکر کشی اسکندر مقدونی و پایه گذاری حکومت سلوکی آرتاشس اول پادشاه ارمنستان بر آنان شوریده و پادشاهی ارمنستان بزرگ را بنیان نهاد که در زمان تیکران بزرگ به اوج قدرت خود رسید .

در سال 405 میلادی الفبای ارمنی توسط مسروپ ماشتوس روحانی و دانشمند ارمنی ابداع گردید که باعث استواری فرهنگی و معنوی ملت ارمنی گردیده و در شرایط نبود حکومت ملی نقش بسزایی در یکپارچگی آنان ایفا نمود .

در پی انقراض حکومت آرزرونی توسط بیزانس در سال 1021 میلادی و در اثر ستم های حکومت های بیزانس، اعراب و سپس در اثر تاخت و تاز های ترکان سلجوقی ارمنیان بسیاری از سرزمین خود کوچ نموده و به کشور های دیگر رفتند.

در قرون 12و 13 میلادی بخشهای شمالی و مرکزی ارمنستان از دست سلجوقیان آزاد شده و حکومت ارمنستان احیا شد.لیکن بعلت مهاجرت های مداوم ارمنیان و رکود اقتصادی و فرهنگی آنان این حکومت دوام چندانی نداشت . لشکر کشی های تاتارها و مغولان و تاخت و تازهای تیمور لنگ و طوایف آق قویونلو و قره قویونلو (سده های 14 و 15 میلادی )برای ارمنستان بسیار گران تمام شد . در سده 16 میلادی ارمنستان غربی تحت سیطره امپراتوری عثمانی و ارمنستان شرقی تحت حکومت صفویان ایران قرار گرفت .

این دو امپراطوری برای تسلط بر کل ارمنستان در جنگهای متعددی با همدیگر درگیر شدند که اکثر آنان در خاک ارمنستان صورت می گرفت 

در دوران پادشاهی سلسله قاجار پس از جنگهای ایران و روس و طی عهد نامه ترکمنچای در سال 1828 میلادی ارمنستان شرقی ضمیمه روسیه تزاری گشت.در ارمنستان غربی که تحت سیطره دولت عثمانی بود مبارزه ارمنیان برای رهایی آغاز گشت

این مبارزات همچنان ادامه داشت تا اینکه دولت عثمانی با استفاده از موقعیتی که شروع جنگ جهانی اول ایجاد کرده بود، نقشه دیرینه خود برای قتل عام ارمنیان ساکن ارمنستان غربی را مورد اجراء گذاشته و از سال 1915 تا 1923 بیش از 5/1 میلیون نفر از آنان را به قتلگاه فرستاده و بیش از یک میلیون نفر را آواره نمود 

 پس از قتل عام و در اواخر جنگ جهانی اول ارمنیان موفق شدند طی جنگ هایی که از 23 الی 28 ماه می 1918 در منطقه سارداراباد و باش آباران با قوای ترکیه عثمانی در گرفت پیروز گشته و بعد از قرن ها جمهوری مستقل ارمنستان را بنیان نهادند .این جمهوری دو سال بیشتر دوام نیاورد و سپس بخشی از کشور شوروی شد

قابل ذکر است که طی جنگ های سال 1920 ترکیه به رهبری آتاتورک و شوروی به رهبری لنین بخشهایی از خاک ارمنستان جدا شده و از این بین شهر تاریخی قارص و منطقه سورمالو به ترکیه و مناطق عمدتا ارمنی نشین نخجوان و قره باغ به جمهوری نوپای آذربایجان ضمیمه شدند و این امر طی قرارداد 16 مارس 1921 بین روسیه شوروی و ترکیه جنبه حقوقی پیدا کرد.ارمنستان شوروی 70 سال بیشتر دوام نیاورد

ابل ذکر است که در سالهای جنگ، ارمنستان از نظر انرژی و مواد غذایی در تنگنا قرار داشت زیرا تمام مرز های این کشور با خارج بسته بود . از شمال مرز گرجستان – از غرب مرز با ترکیه و از شرق مرز آذربایجان . تنها در جنوب مرز ایران برای ارتباط با خارج امکان نفس کشیدن به ارمنستان می داد. لذا طی سالهای درگیری، مرز ارمنستان با ایران از طرف ارمنیان “مرز زندگی ” نام گرفت زیرا تمام مواد غذایی و مصرفی مردم ارمنستان از این طریق تامین می گردید 

پس از استقلال ارمنستان در سال 1991 اولین انتخابات ریاست جمهوری در این کشور در اکتبر همان سال برگزار و لیون ترپتروسیان برای یک دوره پنج ساله به عنوان ریاست جمهوری انتخاب گردید . در انتخابات سال 1996 با اکثریتی اندک وی مجددا پیروز انتخابات اعلام گردید اما با مخالفت اپوزیسیون روبرو گشت و اعتراضات خیابانی بسیاری صورت گرفت که با مداخله نیروهای نظامی به پایان رسید .

در اوایل سال 1998 بر سر مسایل سیاسی بین رییس جمهور از یک سو و نخست وزیر کوچاریان و وزیر دفاع سرکیسیان از سوی دیگر اختلافاتی پیش آمد که نهایتا منجر به استفعای ترپتروسیان گردید. در انتخابات بعدی رئیس جمهوری که سال 1998 برگزار گردید روبرت کوچاریان نخست وزیر به ریاست جمهوری رسیده و به مدت ده سال رهبری کشور را بدست گرفت . 

درین سالها ارمنستان تماما درگیر جنگ داخلی و خارجی بوده تا اینکه در نهایت پاشینیان به قدرت رسیدند.

عمده برنامه پاشینیان مبارزه با فساد و رشوه خواری و تفکیک سه قوه مقننه .مجریه و قضاییه اعلام گردیده است. همچنین پیگیری مسائل مربوط به انتخابات 2008 میلادی و کشته شدن ده تن از تظاهر کنندگان موضوعی است که دولت پاشینیان در حال رسیدگی به آن است . در پی روی کار آمدن دولت پاشینیان در ارمنستان سیاست خارجی این کشور تغییری نیافته و بعنوان یکی از اعضای کشور های مشترک المنافع و نیز عضوی از پیمان اوراسیا سیاست همگرایی با روسیه در پی گرفته است . روابط دولت پاشینیان با جمهوری اسلامی ایران بعنوان کشوری دوست و همسایه تعمیق پیدا کرده و وی در یکی از اولین سفرهای خارجی خود در سال 2019 به ایران به دیدار رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز نائل آمدند. در دیدار با آقای روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران روابط دو کشور مورد بررسی قرار گرفت و تصمیم گرفته شد تا برای تحکیم و گسترس این روابط قدمهای اساسی برداشته شوند. 

همراه با جهان گردش با چند جاذبه برتر کشور ارمنستان آشنا شوید:

ساقکادزور

کوه های این شهر مکان های مناسبی برای ورزش های زمستانه و اسکی در تمام این کشور هستند. این شهر همچنین دارای مهم ترین صومعه سرای این کشور است که به قدمت آن به قرن 11 برمیگردد

دره ازات بالایی

دره ازات بالایی جزو میراث فرهنگی محسوب می شود. این دره همچنین دارای حکاکی هایی روی سنگ است و جذابیت همین حکاکی ها سالانه تعداد زیادی از گردشگران را به این منطقه می کشاند.

شهر معروف و محبوب ایروان

همان‌طور که می‌دانید ایروان پایتخت و بزرگ‌ترین شهر ارمنستان به‌شمار می‌آید. اگر چه سایر شهرهای کشور ارمنستان نیز از جاذبه‌های خاص و دیدنی بسیاری برخوردار هستند اما اغلب مسافران و گردشگرانی که ارمنستان را به عنوان مقصد سفر خود انتخاب می‌کنند، به شهر ایروان می‌روند. چرا که با سفر به این شهر بیش از هر مکان دیگری می‌توانید زیبایی و جذابیت تاریخ و فرهنگ ارمنی را مشاهده کنید.

تهیه و تنظیم :مهدیه رضایی شاد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.